NYHET

Henrik Frizon ställer frågor till Carl Johan Sonesson om Sverigedemokraternas trollfabrik

Kalla faktas granskning har avslöjat att Sverigedemokraterna sprider vilseledande information via anonyma konton genom en så kallad trollfabrik på partiets nationella kommunikationsavdelning. Granskningen avslöjar 23 anonyma konton på sociala medier, sammanlagt har cirka 1 000 inlägg från kontona under årets första tre månader fått över 27 miljoner visningar.

Exempelbild

– Med anledning av Sverigedemokraternas odemokratiska arbetssätt undrar jag hur Carl Johan Sonesson (M) ser på den politiska majoritetens samarbete i regionen där SD är en viktig del, säger Henrik Fritzon (S)

Sverigedemokraternas antidemokratiska kommunikationsmetoder finansieras bland annat med skattepengar via de partibidrag som SD får. De anonyma kontona sprider främlingsfientliga klipp och vilseledande information om Sverige. Jimmy Åkesson svar på granskningen har varit att påstå att hans parti är utsatt för en påverkansoperation.

– Både L och KD i Region Skåne har tagit avstånd från SD:s metoder. Men Carl Johan Sonesson (M) har valt att inte uttala sig, det får mig att undra om han tycker att SD:s arbetssätt är okej, säger Henrik Fritzon (S).

Henrik Fritzon har skickat in en interpellation till regionfullmäktiges möte den 11 juni, interpellationen som hittas i sin helhet här Länk till annan webbplats.