NYHET

Anna Lindh

Minnesdag för Anna Lindh – när Sverige miste en framtida statsminister

Idag är det 20 år sedan Sveriges utrikesminister Anna Lindh avled efter att ha blivit brutalt knivhuggen på ett varuhus i centrala Stockholm.

Vi minns båda telefonsamtalet den morgonen. Anna är död. Mördad.

Hela Sverige stannade upp. Det var andra gången som en ledande politiker mördades på öppen gata i Sverige. 1986 sköts Sveriges statsminister Olof Palme till döds. 2003 mördades Sveriges utrikesminister Anna Lindh.

Anna som på 1980-talet var vår SSU ordförande blev tidigt en förebild för många av oss, inte minst i politiskt ledarskap. Alltid påläst, alltid engagerad och alltid nära till ett skratt. Anna blev en mycket uppskattad och färgstark politiker. Älskad i det egna partiet men också respekterad i internationella sammanhang och bland sina politiska motståndare.

Redan som SSU:are engagerade hon sig i miljöfrågor och internationella frågor. Det var därför ett naturligt val av statsminister Ingvar Carlsson att utse Anna Lindh till miljöminister efter valet 1994. Trots en tid av ansträngda statsfinanser lyckades hon få igenom en skärpt miljölagstiftning. På EU-nivå resulterade det i ett miljöprogram med lagstiftning kring miljöfarliga kemikalier.

Valet därpå, 1998, utsågs Anna Lindh till utrikesminister i Göran Perssons regering. Även den utnämningen var ett naturligt val. Annas stora engagemang för de globala frågorna samt den skicklighet och det mod hon uppvisat som miljöminister ledde till att hon blev ett närmast självklart val för posten som utrikesminister.

Som utrikesminister värnade hon om FN. Resorna till USA blev många. Hon har själv berättat om hur hon i detalj planerade sina resor i världen så att det alltid fanns tid för att ringa hem till barnen. Hon blev snabbt en respekterad minister bland världens ledare. Hon drev också starkt att EU skulle samlas kring en gemensam utrikespolitik för att förebygga konflikter. En fråga som är än mer angelägen idag när vi åter har krig i Europa.

2001 var första gången Sverige var ordförandeland i EU . Då var Anna Lindh ordförande i EU:s ministerråd för utrikesfrågor. Freds- och säkerhetspolitiken stod i centrum men Anna använde också ordförandeskapet till att flytta fram miljöfrågan med resultatet att EU tog beslut om att integrera miljöaspekten inom EU:s olika politikområden.

Det sägs att det finns ett par tre personer i varje generation som besitter de egenskaper som krävs för att bli socialdemokratisk partiordförande och statsminister. Anna var en av dem. Med grundmurad ideologisk kompass och samtidigt fingertoppskänsla att hitta kompromisser. Både skicklig debattör och diplomat. Mordet på Anna Lindh var en stor förlust för det socialdemokratiska partiet, men vårt land miste också en framtida statsminister. Idag minns vi och hyllar Anna Lindh. Anna och hennes politiska gärning finns alltid med oss.

Niklas Karlsson, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Skåne

Heléne Fritzon, delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet