NYHET

Skånes distriktskongress 2024.

Uttalande från distriktskongressen 2024:

Socialdemokraterna i Skåne kräver omedelbar vapenvila i Gaza

Kriget i Gaza har hittills skördat över 33 000 palestiniers liv, varav Rädda barnen och Unicef bedömer att 14 000 är barn. Det som Israel från början beskrev som en försvarsinsats till följd av Hamas vedervärdiga terrorattack den 7 oktober har blivit till en skoningslös aggression utan ände.

Det pågående våldet och lidandet för civilbefolkningen i Gaza är oacceptabelt. Varje dag förlorar människor sina liv, sina hem och kära familjemedlemmar. Många svälter och är i desperat behov av humanitär hjälp.

Israel har rätt att försvara sig mot terrorattacker, men det får inte leda till att oskyldiga civila drabbas. Också krig har lagar och det våld som Israel utövat under dessa sex månader går långt utöver vad som är tillåtet enligt internationell rätt.

Barnet som borde leka på gatan, gå i skolan och drömma om en framtid, dör i konflikten. Det är en tragedi som måste stoppas. Världen kan inte längre blunda för denna humanitära katastrof. Redan nu svälter många i norra Gaza och det kommer att bli ännu värre om Israel fortsätter förhindra att tillräckligt med förnödenheter kommer in.

De nya militära attackerna mellan Israel och Iran i april löper stor risk att spä på våldet i en redan hårt drabbad region. Vi manar båda ländernas regeringar till besinning. Våldet mellan Iran och Israel kastar sin mörka skugga över regionen och underblåser konflikter som redan är på bristningsgränsen. Varje dag innebär fler döda och skadade. Det finns ingen militär lösning på denna konflikt. Mer våld kommer bara att leda till mer omänskligt lidande.

Sverige och omvärlden kan inte bara stå vid sidan av och titta på. Det är hög tid att agera. Låt oss stå upp för mänskliga rättigheter, fred och rättvisa och sätta stopp för våldet i Gaza.

Socialdemokraterna i Skåne kräver:
- Omedelbar vapenvila i området.
- Att hjälporganisationer tillåts göra sitt viktiga arbete utan hinder eller risk för militära attacker. Dessa organisationer är en livlina för människor som är i desperat behov av mat, vatten och sjukvård.
- Att sanktioner införs mot våldsamma israeliska bosättare på Västbanken.
- Att förhandlingar om en tvåstatslösning återupptas.
- Att Hamas släpper fri all gisslan.