NYHET

Ny chans att rädda mottagningarna i östra Skåne togs inte

Primärvårdsnämnden fick under mötet den 24 april en ny chans att rädda de nedlagda mottagningarna i Degeberga, Hästveda och Köpingebro, men högerstyret avstod. De har till slut accepterat att nedläggningsbesluten var otillåtna och därför föreslog de att nämnden skulle godkänna dem i efterhand. Socialdemokraterna ville istället att besluten skulle rivas upp och mottagningarna öppnas igen.

Exempelbild

–Vi står fast vid alla skåningar ska ha en god och nära vård, även de som bor i Degeberga, Hästveda och Köpingebro. Nu fick högerpartierna möjligheten att göra om och göra rätt. Tyvärr tog de inte den chansen, säger Jonas Esbjörnsson (S), andre vice ordförande för primärvårdsnämnden.

Den 31 juli förra året stängdes distriktssköterskemottagningen i Hästveda och BVC-filialerna i Hästveda och Köpingebro. Den 31 oktober lades även vårdcentralen och barnavårdscentralen i Degeberga ned och ersattes med filialer. Socialdemokraterna har från början varit kritiska till nedläggningarna, som drivits igenom av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna.

–Det är framför allt ett enormt hyckleri från Sverigedemokraterna, som försöker framställa sig som ett landsbygdsvänligt parti samtidigt som de stödjer styrets nedläggningar, säger Jonas Esbjörnsson (S).